The CREW: Terra Nova – Placcc [2011]

A Déli-sarkra és az érzékelés határain túlra indulhatnak expedícióra a nézők az idei PLACCC Fesztiválon szeptember 29. és október 1. között. A brüsszeli CREW társulat előadása, a Terra Nova a valós térben és a virtuális térben kínál szokatlan színházi élményt a közönségnek egy rendhagyó budapesti helyszínen. A legújabb immerzív technológia megtréfálja az agyat és becsapja az érzékszerveket. A kibertérben még abban sem lehet biztos az ember, hogy amit a saját testének vél, az tényleg az övé-e.

Robert Falcon Scott, a Brit Királyi Flotta tisztje társaival 1911-ben indult a Déli-sark felfedezésére Terra Nova nevű hajójával. A norvég Roald Amundsen azonban egy hónappal megelőzte őket, így az ő neve került a történelemkönyvekbe. A brüsszeli CREW társulat rendhagyó színházi produkciója, a Terra Nova megtörtént eseményeken és naplójegyzeteken alapul, de a kaland a múltidézéssel éppen csak elkezdődik. A Déli-sark felfedezése ugyanis a saját elménk felderítésének a metaforája. A közönség tagjai időnként Scott kapitány expedíciójának tagjai, néha a saját történetük főszereplői lesznek, néha pedig egyszerűen csak nézők maradnak. Mindenki egyszerre többféle módon van jelen az előadásban. Bizonyos jelenetek közben a közönség tagjai virtuális valóság-szemüvegeket és fejhallgatókat kapnak. Fizikálisan Budapesten lesznek, mentálisan viszont a számítógép által generált kibertérben mozognak majd, ahol szokatlan ingerek csapják be az érzékszerveket és az agyat. Tényleg azt látom, amit látni vélek? Tényleg azon a helyen vagyok, amit látni vélek? Ez az én testem vagy valaki másé?

A CREW az elmúlt hét évben készült előadásaiban és interaktív installációiban rendszeresen kísérletezik az úgynevezett immerzív technológiai környezet művészeti alkalmazásával és a neuro-fiziológia által felvetett filozófiai kérdésekkel. A Terra Nova című előadás premierje júliusban Európa egyik legrangosabb színházi eseményén, a franciaországi Avignoni Fesztiválon volt. Az előadást másodikként Budapesten, a PLACCC Fesztiválon mutatja be a társulat, mielőtt európai turnéra indul.

Alkotók

Koncepció: Eric Joris

Művészeti vezető: Eric Joris & Stef De Paepe

Előadók: Jorre Vandenbussche, Stef De Paepe

Lektor: Fazekas István

Szöveg: Peter Verhelst

Fordította: Wekerle Szabolcs

Hang: Kreng

Software design: Philippe Bekaert, EDM, University Hasselt és Vincent Jacobs

Technológiai fejlesztő: Vincent Jacobs / Asszisztensek: Koen Goossens and Jakub Rehak

Művészeti asszisztens: Chantalla Pleiter

Díszlet: Leo Verlinden / Filmfelvételek: Dieter Lapauw

Fény: Kim Rens

Jelmez: Olivia Mortier

Produkciós asszisztens: Vicky Vermoezen

Produkciós vezető: Hilde Teuchies

Előadók a Budapesti előadás során: Czap Gábor, Erdei Gergely, Jobbágy Bernadett, Joó Kinga, Joó Gyöngyvér, Kelenhegyi Olga Sára, Kovács Eszter, Kovács Tamás, Simányi Borbála Anna, Szamosi Judit

A Terra Nova létrejöttét támogatta: – EDM (Expertise Centre for Digitial Media), Universiy Hasselt, (B) – Art centre Vooruit, Ghent (B) – NEXT Festival, Eurometropole Lille-Kortrijk-Tournai + Valenciennes (B) – TAKT, Dommelhof, Neerpelt (B) – La Chartreuse, Villeneuve-les-Avignon (Fr) – La Gaîté Lyrique, Paris (Fr) – Les Colis-Bruits, Paris (Fr)

A Terra Nova a kortárs előadóművészetek és néző megváltozott szerepének témájában végzett európai kutatási és művészeti projekt része. A projektet az Európai Bizottság Kultúra Programja támogatta. A budapesti előadást követően a Terra Nova turnéja folyatatódik Graz-ban, Kortrijk-ben, Brüsszelben, Párizsban, Rotterdamban, Ghent-ben, Zagrábban és Prato-ban. A Terra Nova bemutatójára 2011. július 6. és 14. között került sor a La Chartreuse-ben, Villeneuve-les-Avignon-ban az Avignon-i Fesztivál keretében.
Budapesti bemutató: 2011 szeptember, PLACCC Fesztivál

Info

Category:
Tags:
Date: