Jobbágy Bernadett

koreográfus, előadó, mozgáscsoport vezető, valamint videoművész, az Onopordum Performance projekt-társulat alapítója.

Tájépítészmérnök diploma megszerzését követően a Budapest Kortárstánc Főiskolán tanult, majd 2012-ben az L1 Egyesület rezidense lett. 2013 óta dolgozik az ArtMan Mozgásterápiás Művészeti Közhasznú Egyesülettel táncosként és koreográfusként inkluzív művészeti, oktatási valamint közösségi programokban. Meghatározó mozgásos háttere a kortárs tánc és improvizáció, a Body-Mind Centering® || BMC® testtudati iskola, valamint a tai chi. A Színház- és Filmművészeti Egyetem és az FSzK közös audio-narrátor képzési programjában tanult filmes, dramaturgiai és rendezési ismereteket koreográfusi munkájában is alkalmazni tudja, csakúgy, mint a hanghoz és a vizualitáshoz kapcsolódó tapasztalatait.

Audio-narrátorként a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházzal, valamint a NEO Magyar Segítőkutya Egyesülettel dolgozik rendszeresen, de készített narrációt többek között a Tünet Együttes valamint Mundruczó Kornél előadásaihoz is, a Szaffi c. rajzfilmhez, és Loványi Eszter: Kuku és barátai c. mesekönyvének hangoskönyv változata is a nevéhez fűződik. Legfrisseb akadálymentesítési munkája, Illés László: A pásztor c. film audionarrált változata, mely 2020. decemberében volt elérhető a BMK Életrevalók Filmklub programjában.

Audio-narráció: kulturális tartalmak akadálymentesítése látássérültek számára.

Előadóként és koreográfusként is projekt alapon dolgozik, többnyire társalkotókkal együttműködésben. 2013-ban részt vett a Közép-Európa Táncszínház Ifjú Koreográfusok Fóruma programában (KET-IKF), és a Visegrádi Alap Performing Arts in Residence programának (VARP-PA) ösztöndíjasa volt. Szintén 2013 óta tagja az ArtMan Egyesületnek; azóta munkái egy részében inkluzív gyakorlattal, vegyes képességű résztvevők bevonásával is dolgozik. 2018-ban lehetőséget kapott a NKA Imre Zoltán Programjának keretében alkotni. 2020-ban pedig az Artus Stúdió Arccal a halnak program támogatásával, a digitális színházi forma lehetőségeit kutatva online bemutatóval jelentkezett.

Dolgozott Farid Tehrani (IR) rendező Szín Társulatával koreográfusként és előadóként, évekig szerepelt az Élőkép Színház produkcióiban, dolgozott az Offline:Ontheater társulattal, Alpár Balázs zeneszerzővel, a Cirkolabor társulattal, az Elektro Moon Vision lengyel-magyar párosával, Bóta Ildikóval (ArtMan Egyesület), szerepelt a belga The Crew és a portugál CasaBranca társulatok előadásaiban, továbbá dolgozott a Kepp Showroom és Kitchen Budapest közös projektjében.

Videó-művészként a táncfilm, a mozgás ritmusával való képi komponálás felől, valamint a riportok és portrék készítésétől indult. Dolgozott együtt Krucsai Andrással (1st assistant, producer), Tóth Levente, Kovács Claudia, Ribárszki Viktória, Benkó Bernadett és Szandtner Dániel operatőrökkel, valamint Borbély Viktor operatőr-vágóval.
Készít projekt dokumentációkat (ArtMan Egyesület), táncfilmeket, videoklippet (Lepsa Brena), képzőművészeti projektekhez multimédiás tartalmat (Zahra Fuladvandal együttműködve), valamint video interjúkat (eLitMed).

Első riportfilmje [mely Egymást tanítva címen, a Budapesti Korai Fejlesztő Központ BMC® műhelyében dolgozó fejlesztőpedagógusokkal készült] 2016-ban Arcaink Nagydíjat kapott a II. Magyar Speciális Filmszemle versenyprogramjában. Jelenleg a Lumiere Filmiskola vágó képzésén tanul filmes utómunkát és mozgókép dramaturgiát.