Sajtó

ARTMENŐK: Átváltozás – Tesla || Átváltozás / Mayday – Trafó

fotó: Dusa Gábor

SZOBOSZLAI ANNAMÁRIA: MINDENHOL TÖKÉLETES, DE A LEGJOBB OTTHON

„Az utóbbi időben több premier és fesztivál végezte online, és bennem, nézőben jobbára nem maradt más ezekből a táncelőadásokból, mint űr. De nem galaxisoktól, csillagoktól, meg száguldó szupernóváktól díszes, hanem élettelen anyagtól nehéz űr. Ellenben a Tökéletes helyet nézve az volt a benyomásom, hogy ennek az anyagnak még jót is tett a kilövetés az éterbe. A Tökéletes helyet szinte végig úgy néztem, mint egy filmet, egy film időélményével, s csak olyankor kalandoztak el a gondolataim, mikor az alkotók megelégedtek a színpadra szánt darab színpadi eseményeinek dokumentálásával. Emiatt aztán nem is tudok a bemutatóról tisztán úgy gondolkodni, mint egy színpadi előadásról (még ha sejtem is, milyen képet öltött volna a Tökéletes hely egy élő közegben). Az előadás a jelenlegi formájában egy filozofál(gat)ó, kicsit melankolikus, olykor harsányabb, érzékiséggel, iróniával, és némi kiborg-esztétikával áthatott táncfilm.”

Beszélgetés a Hasamban c. előadás kapcsán

A Heti TV Pirkadat című műsorának vendége Antal Attila és Jobbágy Bernadett, az előadás alkotói. 2019. május 30-i adás.

Kult50/2019-ben az ArtMan egyesület kulturális munkája

A Fidelio 2017-ben indította el a Kult50-et, amely nem pusztán egy kiadvány, hanem egy
olyan program, amely révén minden évben ötven jelentős hazai alkotó, kulturális szereplő
munkásságát ismerjük el, olyanokét, akik új irányokat sem félnek kipróbálni, akik hatással vannak a kulturális életünkre.

Lábán-különdíjas az ArtMan Egyesület

Králl Csaba laudációja

A tánc, a mozgás mindig tanít. Minél többet foglalkozik vele az ember – ha nem táncosként, koreográfusként, hát kritikusként –, annál inkább rájön, mennyire keveset tud róla, mennyire nem ismeri. Számot ad technikáról, stílusról, mondanivalóról, alkotói szándékról és sok egyébről, hisz ez a feladata, de alig-alig tud számot adni a tánc, a mozgás valódi természetéről, mibenlétéről, lényegéről. Mitől működik valami, és mitől nem?

reflexiók // AMeNeSz – A meg nem született

Kapcsolat