Technicity Doctoral Workshop Conference [2023]

The conference was organised by the Technicity Research Group, a research group founded by students of the MOME Doctoral School.

The conference took place on 12-13 December 2023.

Program: https://technicity.mome.hu/index.php?p=program1

The language of the Conference was in Hungarian, therefore my abstract and presentation are also in Hungarian language.

 

 

Test és kamera – megtestesített tér a filmkészítés folyamatában címen a Test, technológia, művészet szekcióban adtam elő.

 

A konferenciaelőadásom absztrakt-ja:

A film – akár analóg, akár digitális képrögzítésről beszélünk –, technikai médium, mely esetében az aktuálisan elérhető technológia az alkotói folyamatokkal szoros kölcsönhatásban van. Az egyre kisebb méretű és súlyú, ám egyre jobb paraméterekkel rögzítő eszközök elterjedése a kamera és az operatőr mozgásszabadságát, és a rögzíthető felvétel mennyiségét egyaránt növelve, formálta és formálja a létrehozható alkotások esztétikáját – az utómunka szoftverek fejlődéséről és az AI térnyeréséről nem is beszélve. De vajon hogyan tud a szomatika, a test valósága és jelenideje párbeszédbe lépni e technikai médiummal? És mit jelent a tér a mozgókép vonatkozásában, illetve hogyan mozog e tér-időben a kamera, az azt mozgató test és az előadó(k) teste?

Előadásomban azt a viszonyt tárom fel, ami a filmkészítés során születik egyrészt a mozgó testek, a tér, és a képrögzítő eszköz, másrészt a tér, képtér és képen kívüli tér között. Mindeközben annak a lehetőségét keresem, hogy a film (táncfilm), mint szomatikus médium, zsigeri hatásokkal egy testi szintű kapcsolódás lehetőségét adja a befogadónak. Amikor térről beszélek a filmkészítési folyamatban, különösen is koreografikus mozgóképek (- Szűcs, 2016) esetében, akkor mindig egy többdimenziós tér-értelmezésben mozgok. Az építészeti tértől a kineszférán át a testen belüli terek jelenléte és érzékelése mind része a folyamatnak, csakúgy, mint a tértartás rendezőként.

 

Kulcsszavak: filmkészítés, tér, filmtér, embodiment, test

Info

Category:
Date: